Dnia 7 marca 2016r. w naszej grupie zajęcia z zakresu zdrowego odżywiania poprowadziły nasze panie;
- intendent – p. Małgorzata Rz.
- szefowa kuchni – p.. Joanna J.
- kucharka – p. Marzena P.
Wiek przedszkolny to czas, w którym kształtują się preferencje smakowe oraz upodobania żywieniowe, które mogą w przyszłości odbić się negatywnie lub pozytywnie na zdrowiu naszych dzieci. Wiadomo przecież, że prawidłowe żywienie decyduje o zdrowiu dziecka i prawidłowym jego rozwoju, a racjonalne odżywianie ma bardzo duży wpływ na aktywność psychiczną, umysłową i ruchową dziecka. Nawyki żywieniowe należy wpajać dzieciom od najmłodszych lat więc w realizację wprowadzania zdrowego odżywiania dzieci w przedszkolu należy zaangażować całą społeczność przedszkolną: dzieci, rodziców i pracowników . Warunkiem koniecznym jest zaangażowanie, nabywanie i poszerzanie wiedzy pracowników kuchni, nauczycieli, rodziców i dziadków z zakresu zdrowego żywienia, przekonanie wszystkich o konieczności wprowadzania tych zmian oraz wspólny cel, jakim jest zdrowie dzieci i ich rodzin.
Celem spotkania było nabywanie i poszerzanie wiedzy dzieci na temat zdrowego odżywiania:
- Ø rozumienie potrzeby prawidłowego żywienia,
- Ø zapoznanie z podstawowymi zasadami żywieniowymi, z rolą witamin i innych składników dla organizmu,
- Ø kształtowanie umiejętności komponowania zdrowych posiłków,
- Ø poszerzenie świadomości dzieci w zakresie zdrowego odżywiania,
- Ø zachęcenie do zjadania zdrowych posiłków w przedszkolu – zwłaszcza surówek i sałatek
Dziękujemy paniom za ciekawe spotkanie i że mimo codziennych wielu obowiązków znalazły dla nas czas!!!